Tea pairing – Zoet gebak en chocolade?

Thee wordt steeds populairder als alternatieve drank bij hapjes en de maaltijd. Thee combineert super met uiteenlopende hapjes en gerechten. Maar welke thee past nu eigenlijk bij welk gerecht zodat aroma’s en smaak optimaal tot uiting komen?

Een goede combinatie van thee en hapjes en gerechten wordt vooral gemaakt op basis van de smaak en het doel van de thee bij het eten, bijvoorbeeld de smaak van het eten extra intens maken, de smaak juist wegnemen zodat de smaakpapillen blanco kunnen beginnen met het volgende gerecht of juist een vol gevoel wegnemen. Thee bij een gerecht kan dus absoluut meer zijn dan alleen een lekker drankje.

Tea pairing is persoonlijk, maar er zijn wel wat algemene richtlijnen.

De komende tijd zullen we hierover meerdere blogs maken. Deze keer willen we stilstaan bij de vraag: welke thee past nu goed bij een lekker zoet gebakje of een stukje heerlijke chocolade?

Een zoete fruitige zwarte thee, zoals deze Earl Grey Deluxe Ladystar, is heerlijk bij zoet gebak, scones, chocolade en taart. Zwarte thee is de meest gedronken thee in de wereld. Deze thee wordt ten opzichte van andere theesoorten zwaarder bewerkt, waardoor deze over het algemeen sterker van smaak is. De smaak van zwarte thee is robuust met een uitgesproken volle smaak. Dit past goed bij rijke, volle, romige gerechten.

Chocolade kan thee met robuuste smaken zoeter en zachter maken. Let op bij de combinatie van een thee met een subtielere smaak en te zoete chocolade. Dan blijft er namelijk niet veel smaak in de thee over.   

Zwarte thee past niet alleen goed bij hapjes als zoet gebak, scones, chocolade en taart. Grof gezegd past zwarte thee bij elk gerecht waar ook rode wijn bij past. Het past, zoals gezegd, goed bij rijke, volle, romige gerechten. Hierbij kun je denken aan gegrild vlees, curries, maar ook chocolade desserts of crème brûlée.