
Waar komt de naam vandaan?
Oolong thee wordt ook wel ‘drakenthee’ genoemd. Oolong thee is te herkennen aan losse opgerolde (donker)groene bolletjes of zwarte krulligere draadachtige theebladeren. Dit is afhankelijk van de bereidingswijze.
‘Oolong’ is afgeleid van het Chinese ‘Wulong’. Dit betekent ‘zwarte draak’. Er gaan diverse verhalen rond over de oorsprong van deze naam. Een verhaal is dat de thee deze naam heeft gekregen vanwege de donkere krullende bladeren. Omdat deze gerold zijn, lijken ze op op kronkelende draken. Een ander verhaal is dat Oolong thee vroeger alleen voor de Chinese keizer bestemd was. De thee werd als eerbetoon aan de keizer gegeven en traditioneel als Dragon Phoenix cake thee gemaakt. De losse gerolde thee voor de keizer noemden ze ‘drakenthee’.
Oolong thee en oxidatiegraad?
Al met al is Oolong een echte traditionele Chinese theesoort. Deze theesoort zit qua gezondheid, smaak en oxidatieproces tussen groene en zwarte thee in. In Nederland is deze thee relatief weinig bekend.
Bij zowel groene als zwarte thee is er sprake van een oxidatiegraad, dat wil zeggen de reactie van de thee met zuurstof.
Waar groene thee zo weinig mogelijk geoxideerd is, is zwarte thee volledig geoxideerd. Dit heeft de zwarte kleur van de thee, maar ook het hogere theïne-/ cafeïnegehalte tot gevolg. De oxidatiegraad van Oolong ligt tussen de 10 en 80 procent. Oolong theebladeren worden dan ook deels geoxideerd. De smaak van de minst geoxideerde Oolong heeft meer overeenkomsten met groene thee. Qua smaak is deze thee fris en citrusachtig. Het heeft ook de gezondheidsvoordelen van groene thee. De meest geoxideerde Oolong neigt dan weer naar zwarte thee. Deze thee heeft de smaak van geroosterde abrikozen en perziken. De smaak van elke Oolong wordt dus grotendeels door de verwerking, de oxidatieduur, bepaald.
Waar komt de thee vandaan?
Deze theesoort is een specialiteit in Taiwan, met name ten noorden van Taipei, waar een uniek lucht en grond klimaat heerst: perfect voor de Oolong plant. Hoewel voor de meeste theesoorten de jonge theebladeren van de theeplant Camellia sinensis worden gebruikt, wordt voor Oolong thee een iets ouder blad gebruikt dat al volledig is uitgegroeid.
Hoe wordt Oolong thee geproduceerd?
Oolong thee wordt geproduceerd volgens een aantal vaste stappen. Ten eerste worden de theeblaadjes in de zon te drogen gelegd. Hierdoor raken ze vocht kwijt. Ten tweede worden de bladranden gekneusd zodat er meer oxidatie kan plaatsvinden (Yao-Qing). Ten derde worden de theeblaadjes ondersteboven gegooid (Rou-Qing) zodat ze klaar zijn om kortstondig verhit te worden waardoor een einde komt aan het oxidatieproces (Sa-Qing). Tenslotte worden de theeblaadjes gekoeld en gedroogd, waarna de Oolong thee wordt geclassificeerd en ingepakt.
Hoe zet je nu een heerlijke kop Oolong thee?
Het is erg belangrijk dat de theebladeren de ruimte krijgen om zich goed te ontvouwen, zodat de unieke smaak vol tot zijn recht kan komen. Er zijn nog een paar dingen heel belangrijk:
*Start met de juiste hoeveelheid Oolong thee: ongeveer 2 gram per kop. Afhankelijk van de kwaliteit van de Oolong thee kun je tot wel 5x opgieten.
*Kook het water en laat het daarna afkoelen tot ongeveer 85 graden. Bij een te hoge temperatuur wordt de thee al snel bitter van smaak. Bij een te lage temperatuur komt de smaak niet goed tot uiting.
*Oolong thee moet ongeveer 3 minuten trekken, zodat de theebladeren zich kunnen ontvouwen en de unieke smaak kunnen vrijlaten.